Meridiankarta

Om kopplingen mellan tänder och andra kroppsdelar
(översatt från en artikel skriven av Michael G. Rehme, DDS, NDM)

Vet du att dina tänder har en biologisk effekt på andra delar av kroppen? För att förstå hur detta fungerar, låt oss se mer på effekterna av kinesisk akupunktur.
Kinesisk akupunktur utgår från att det finns en universell livsenergi som heter Chi (även stavad "Qi") närvarande i varje levande varelse. Denna energi sägs cirkulera i hela kroppen längs specifika vägar som kallas meridianer. Så länge den här energin flyter fritt genom meridianerna, behåller man sin hälsa. Men när energiflödet är blockerat störs systemet och smärta eller sjukdom uppstår.
Föreställ dig floder som svämmar över och orsakar katastrofer eller en kortslutning som orsakar strömavbrott. Akupunktur arbetar för att "omprogrammera" och återställa normala funktioner genom att stimulera vissa punkter på meridianerna för att frigöra Chi-energin.

Hur gäller denna teori för tandvård?

I tand- / organkartan listas varje tand i munnen och beskriver dess relation till andra större organsystem i kroppen.

Hälso- och sjukvårdspersonal har ofta varit skeptisk när de först stött på denna information. Men efter flera års observationer av holistiska vårdpraktiker, klinisk erfarenhet och patientuttalanden är det ganska uppenbart att våra tänder är kopplade till dessa energivägar som heter meridianer och förhållandet till andra kroppsdelar är ofta tydliga.Om en tand drabbas av infektion eller innehåller ett material som ger en galvanisk ström kommer ett obalanserat tillstånd att utvecklas och det naturliga flödet av energi blockeras. När detta inträffar kan något organsystem som är anslutet till tandens meridian påverkas på ett negativt sätt och så småningom minskar din övergripande hälsa och välbefinnande.

Biologisk tandvård hanterar dessa tandproblem genom att undvika att störa Qi-energin men även eliminera obalanserna och återställa eller "omprogrammera" munhålan tillbaka till sitt balanserade energitillstånd.Förändringar i systemiska tillstånd, t.ex. matsmältningsbesvär, ledsmärta, trötthet, huvudvärk, sinusinfektioner och till och med hjärtklappning, kan oftast korrigera sig efter korrigering av tandvårdsproblemen.