Zirconium implantat

Keramiska metallfria implantat är en sedan mer än 30 år beprövad metod att återställa saknade tänder utan att behöva använda metaller, som till exempel Titan.

Materialet heter egentligen Zirconiumdioxid, Zirconia, ZrO2. Det är en otroligt stark kristall. En liten stång formad som en tändsticka går inte att bryta av för hand med tång. Det har använts för kronor, broar och implantat i mer än 35 år. Det är svårbearbetat och ställer stora krav på tillverkare, kirurger, tandläkare och tandtekniker. Detta innebär tyvärr också att det idag är kostsamt. Vi använder Zirconia i alla tillämpningar, Implantat, kronor och broar istället för metallegeringar. Men den stora fördelen är att det är helt utan påverkan på kroppen. Man kan säga att kroppens celler gillar materialet och gärna fäster sig till det. Färgen är vit vilket innebär att tandköttet inte missfärgas.  Vi har använt oss av Z-Systems implantat i 16 år. Z-Systems är världsledande inom utvecklingen av Zirconia-implantat.

Principen för implantat är att vi gör ett exakt utformat fäste i benet som implantatet placeras i på ett vävnadsvänligt sätt. Därefter är det upp till kroppens läkande krafter att växa fast implantatets zirconia-yta i benet.

Blodförsörjningen i benet är alltid den svaga faktorn. Det har visat sig helt avgörande hur patienten mår. För att kroppen ska kunna utföra jobbet bra är det mycket viktigt, avgörande, att den är i god balans. Detta innebär rätt näring, bra blodfetter, låga stressnivåer. Det är idag svårt att hitta tydliga och rimligt kostsamma metoder för att mäta detta.
Efter läkning framställs en keramisk krona som med den senaste tekniken skruvas fast i implantatet. Därefter är det mycket viktigt att kronan får inte blir överbelastad de första veckorna innan implantatets fäste mot benet har anpassat sig efter den nya belastningen.

Boka tid

Se www.zsystems.com/en/ för mer information